Tisdag 6 oktober 2015
Socialt företagande ökar
Publicerad 26 Juni 2013

ANDERSBERG. Socialt företagande är på uppgång i Halmstad. Det är Café Välkommen i Andersberg ett exempel på. Där får invandrarkvinnor chansen att arbetsträna samtidigt som de lär sig svenska.

Sociala företag ökar i Halland. Från att det förra året endast fanns ett socialt företag finns det idag runt tio stycken. Café Välkommen som ligger vid medborgarservice i Andersberg är ett av två företag i Halmstad.
– Socialt företagande är på gång. Jag tror det finns ungefär 350–400 sådana företag i landet. Halland har varit dåliga på det. Men det är mitt jobb att stötta företagen, säger Carl Nyblom som är projektledare för socialt företagande.
Ett socialt företag utgår från individen och inte pengar.

Arbetsträning

Det är inte vinstdrivande och allt överskott går därför tillbaka till verksamheten. Företagen är ofta inriktade på en viss grupp såsom till exempel långtidssjukskrivna eller funktionsnedsatta. Café Välkommen är ett företag för invandrarkvinnor och är en del av projektet Det Goda Livet. Det är ett ESF–projekt som ägs av ABF SydHalland.
– Café Välkommen är ett arbetsintegrerat socialt företag, vilket innebär att kvinnorna kommer till caféet och arbetar efter sin förmåga. Det är även ett övningsföretag för att lära sig mer svenska och en sluss ut i arbetslivet, säger Eija Torro-Gramby som är handledare i entreprenörskap.
Den 2 januari startade caféet som på plats säljer hembakade kakor, smörgåsar, tårtor och lättare luncher. Det tar även emot beställningar på buffémat, lunch och fika.

Gemenskap

På Café Välkommen slår man flera flugor i en smäll. Kvinnorna förbereder sig för arbetslivet, lär sig språket och får ta del av en stor gemenskap.
– Det som är styrkan här är att vi är från många olika länder och har mycket olika kunskaper, säger Eija Torro–Gramsby.
Gemenskap är en nyckel i väldigt många sociala företag.
– De flesta av oss jobbar inte för pengarna utan för att vi vill ha ett sammanhang och trivas på jobbet, säger Carl Nyblom.
Även ett långsiktigt tänk är viktigt i sociala företag och så även för Café Välkommen.
– Vår önskan är att så många som möjligt ska kunna komma ut på arbetsmarknaden och att vi ska kunna anställa här också i olika utsträckning och att vi förhoppningsvis får igång fler företag i framtiden, säger Eija.
Framtiden för sociala företag i Halmstad ser ljus ut. Det finns ett stort intresse och stora möjligheter att utveckla.
– Det finns ett intresse för att starta både från privatpersoner, företag, kommunen med flera. Jag har kontakt med ett dussin och några kommer starta under hösten. Så det ser bra ut, säger Carl Nyblom.

 

JOHANNA JOSEPHSSONSkriv kommentar om Nyheten
Ditt namn

Text

   
Kommentaren inte får vara kränkande eller stötande. Vi förbehåller oss rätten att redigera eller radera inlägg som inte följer reglerna. För att kunna publicera ditt inlägg måste du godkänna villkoren, läs dem i sin helhet via länken nedan.
Ja, jag accepterar villkoren.  Läs villkoren
1
2013-11-25 23:25 
angsocialtf
1
1
2013-11-25 23:25 
angsocialtf
1
Nyheten Publicerades av
Axel Johnson

Publicerad 26 Juni 2013

Tipsa en vän om Nyheten
Vännens E-mail
Din E-mail  
     
   Användarlogin Utgivare: Viveka Hedbjörk. Allt material på hstd7dagar.se
är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Cookies Prenumerera via RSS